Waterkoker vs. Fluitketel

Wat is nu eigenlijk goedkoper? Water koken met de waterkoker of met een fluitketel? Als fervent theedrinker wilde ik eigenlijk het antwoord hierop wel eens achterhalen. Dit is wat ik vond:

MilieuCentraal: “De waterkoker gebruikt ongeveer evenveel energie voor het koken van water als het gasfornuis. Het koken van water in een magnetron is het minst zuinig. Het gebruik van elektriciteit is vaak minder efficiënt dan het gebruik van gas, doordat in de centrale energie verloren gaat. Maar een waterkoker heeft als voordeel dat het geen doorkooktijd heeft en direct afslaat nadat het water gekookt heeft. Een magnetron verbruikt ongeveer twee keer zoveel energie als een waterkoker om dezelfde hoeveelheid water aan de kook te krijgen.”

Nuon: “Een elektrische waterkoker is handig en snel. Maar is hij zuiniger dan een fluitketel op het gasfornuis? Dat hangt af van het apparaat, en de hoeveelheid water die u kookt. Bij kleine hoeveelheden, tot een halve liter, is de waterkoker meestal zuiniger. Een waterkoker is altijd zuiniger dan een elektrisch fornuis.”

Het Nibud: Water koken kunt u het beste doen met een aparte waterkoker. Hiermee bespaart u geld én energie. De waterkoker is goedkoper dan de magnetron en de fluitketel op het gasfornuis.

Verder las ik ook ergens op een forum (ben de link nu kwijt): “Tot 1 liter is de waterkoker(een goede en regelmatig ontkalken) energie zuiniger. Meer dan 1 liter is voordeliger op het gas.” – informatie die blijkbaar komt uit ‘energiewijzer’.

Maar als ik zelf de energiewijzer op zoek staat er: “De bronnen die we hebben geraadpleegd, spreken elkaar soms tegen. Ze zijn het er wel over eens dat de elektrische waterkoker en het gasfornuis minder energie nodig hebben dan het elektrisch fornuis en de microgolfoven. De waterkoker is wel sneller omdat hij een hoog vermogen heeft.”

Conclusie
Waterkoker of fluitketel, het lijkt nek aan nek te gaan, mits de fluitketel op gas wordt verwarmd. Voor kleine hoeveelheden lijkt de waterkoker te winnen. Let er bij de fluitketel in ieder geval op dat je hem niet te lang door laat koken. Maar het allerbelangrijkste is: verwarm niet meer water dan je daadwerkelijk nodig hebt!

Advertentie

4 Reacties so far »

 1. 1

  annetanne said,

  … en ik kan me ook voorstellen dat de waterkoker het weer gaat afleggen tegenover het gasfornuis, wanneer er veel kalk op het verwarmingselement komt te zitten.

 2. 2

  Da said,

  Inderdaad. Maar daar hebben we azijn voor ;)

 3. 3

  Bedanker said,

  Geweldig toch, dat internet. Ik liep me dit namelijk net af te vragen. Even googlen op ‘fluitketel of waterkoker’ et voilá!

 4. 4

  diagnost said,

  Uit eindelijk willen we natuurlijk weten wat het goedkoopst is om

  1 liter water en
  2 en
  3 liter aan de kook te brengen.

  En misschien is een kolen/hout kachel tegenwoordig wel het voordeligst
  ook op dit gebied!
  het gaat er bij ons Nederlanders toch om hoeveel je krijgt voor je geld.


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: